FILTRUJ
  • Dodaj do ulubionych
    Dodaj do ulubionych
    • Out of Stock
      Borowik Szlachetny marynowany (Prawdziwek)
      Wybierz opcje
      • Borowik Szlachetny marynowany (Prawdziwek)

      • 29,90 
      • Borowik Szlachetny inaczej nazywany prawdziwkiem i borowikiem jadalnym - od bardzo dawna króluje na polskich stołach. Dawniej używano wielu określeń: borowik, grzyb majowy, grzyb prawdziwy, grzyb sprawiedliwy, grzyb właściwy,  grzyb dębowy itp. Większość miłośników grzybów, ślimaki i robaki twierdzą, że prawdziwek to najsmaczniejszy z grzybów. To jednak nie jedyna cecha, która sprawia, że powinien częściej gościć na naszych stołach. Borowik,…
  • Dodaj do ulubionych
    Dodaj do ulubionych
    • Kurki marynowane (Pieprznik Jadalny)
      Wybierz opcje
      • Kurki marynowane (Pieprznik Jadalny)

      • 29,90 
      • Pieprznik Jadalny znany jest pod wieloma nazwami, kurka, liszka, łasiczka, lepiecha, kurza nóżka, kurza stopka, stągiewka i in. Co ciekawe kurka nazywana jest „grzybem żydowskim”. Skąd taka nazwa? Pieprznik jadalny nie jest atakowany przez owady, dlatego można powiedzieć, że jest grzybem koszernym, a zatem dozwolonym do spożycia przez ortodoksyjnych Żydów. Występowanie - Występuje od maja do połowy listopada w różnych…
  • Dodaj do ulubionych
    Dodaj do ulubionych
    • Rydze marynowane
      Wybierz opcje
      • Rydze marynowane

      • 29,90 
      • Mleczaj Rydz, nazywany po prostu rydzem, to nieodłączny element tradycyjnej, polskiej kuchni. To wyjątkowo smaczny gatunek grzyba, pochodzący z rodziny gołąbkowatych. Przez grzybiarzy potocznie nazywany jest rydzykiem, ryckiem lub ryżykiem, natomiast polską nazwę otrzymał w 1889 roku od botanika Franciszka Błońskiego. Jest jednym z najbardziej pożądanych leśnych trofeów, które świetnie smakuje zarówno w wersji smażonej, jak i marynowanej. Poza naszym…