Prawdziwe oscypki, gdzie kupić prawdziwego, oryginalnego 100% oscypka?

Często zadawane pytania przez Internautów:
- prawdziwe oscypki – gdzie je kupić?
- fałszywe oscypki – jak nie dać się nabrać?
- prawdziwe oscypki – jak je rozpoznać?
Prawdziwe oscypki, gdzie kupić prawdziwego, oryginalnego 100% oscypka?
Zastanawiasz się gdzie kupić prawdziwego oscypka i jak odnaleźć go wśród tych, które go jedynie udają? Wielu turystów nie wyobraża sobie pobytu na Podhalu bez spróbowania tego lokalnego rarytasu. Ale jak nie dać się nabrać na podróbki?
Prawdziwe oscypki są wyrabiane w ograniczonym czasie – w sezonie wiosenno letnim. Mleko do produkcji tego sera musi być świeże, dlatego możesz skosztować prawdziwych oscypków tylko od początku maja do połowy października . To wtedy owce wypasane są na tatrzańskich halach. W zimie natomiast owce nie są dojone ani wypasane – to oznacza, że nie mogą dać świeżego mleka.
Prawdziwe oscypki powstają tradycyjnie – dokładnie tak, jak kilkaset lat temu. Wytwarzają je Bacowie na bacówkach. Produkowane są z naturalnego, owczego mleka poddanego obróbce termicznej. Tak powstaje ser, z którego następnie formuje się oscypki.
Uwielbiasz wyroby z mlekiem owczym?
Mamy dobrą wiadomość! Prawdziwe oscypki, które wyrabiają nasi Bacowie mają aż 70% mleka owczego, pozostałe 30% to niepasteryzowane mleko krowie. Zwykle zawartość mleka owczego u innych sprzedawców wynosi jedynie 60% . A warto na to zwrócić uwagę ponieważ mleko owcze zawiera wiele cennych właściwości odżywczych.
Zawartość składników mineralnych w mleku owczym jest wyższa niż w mleku krowim czy kozim. Makroelementy, które możemy znaleźć w mleku owczym to: potas, fosfor, wapń, sód, chlor. Mleko owczej to również doskonałe źródło: żelaza, miedzi, cynku, manganu, czy selenu.
Fałszywe oscypki
Teraz już wiesz w jakim okresie możesz dostać prawdziwego oscypka i na co zwrócić uwagę przy jego kupnie. Zawsze pytaj o Certyfikat Jakości oraz o zawartość mleka owczego! Dlaczego? Bo możesz natknąć się na sprzedawców oferujących fałszywe oscypki.
Zaskoczony? Już wyjaśniamy. Nie daj się nabrać na “oscypki” sprzedawane zimą. Oscypków zimą nie ma, bo w zimie nie doi się owiec. Owce dojone są podczas wypasu na hali. Bacowie wyprowadzają owce po dniu św. Wojciecha, czyli po 23 kwietnia. Owce w zimie mieszkają w zagrodach, jedzą kiszonkę i nie są dojone.
Gdzie najczęściej można spotkać fałszywe oscypki?
Tam, gdzie turystów jest najwięcej. Nie daj się zatem wpuścić w maliny, kiedy ktoś na Krupówkach lub na stoku narciarskim próbuje sprzedać Ci “prawdziwego oscypka” zimą. Niektórzy sprzedawcy stosują metodę mrożenia oscypków w sezonie letnim i sprzedawania ich w sezonie zimowym. Na pewno rozmrożony oscypek Ci nie zaszkodzi ale smak takiego serka będzie nieco inny niż świeżego.
Gdzie zatem najlepiej kupić prawdziwego oscypka?
Teraz w wygodny i szybki sposób możesz zamówić oscypki z domu przez Internet!
Dlaczego my?
Przemawia za nami niemal 500 pozytywnych opinii. W naszym sklepie internetowym znajdziesz prawdziwe oscypki z Certyfikatem. Dzięki temu, najwyższej jakości oscypki i tradycyjne sery z Podhala mogą gościć na Twoim stole w czasie, kiedy akurat nie spędzasz urlopu na Podhalu. Masz pewność, że dostarczasz sobie, swojej rodzinie i znajomym produkt zdrowy, naturalnie wędzony o sprężystej konsystencji i lekko brązowej skórce
Już teraz zamów prawdziwe oscypki tu:
https://www.oscypki.pl/produkty/100-oscypek/
Autor artykułu:
Halina Bachleda – żona Jędrka Bachledy Bacy